آیه مباهله به مناسبت 24 ذی الحجه
«فَمَنْ حَآجَّكَ فِيهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْاْ نَدْعُ أَبْنَاءنَا وَأَبْنَاءكُمْ وَنِسَاءنَا وَنِسَاءكُمْ وَأَنفُسَنَا وأَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَةَ اللّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ،پس هر كه در اين [باره] پس از دانشى كه تو را حاصل آمده با تو محاجه كند بگو بياييد پسرانمان و پسرانتان و زنانمان و زنانتان و ما خويشان نزديك و شما خويشان نزديك خود را فرا خوانيم سپس مباهله كنيم و لعنتخدا را بر دروغگويان قرار دهيم» (سوره ال عمران آیه 61).
غالب مفسران شیعه و سنی تصریح کردنده اند در مورد: اهل بیت پیامبر نازل شده است و پیامبر تنها کسانی را مه همراه خود به میعادگاه برد، فرزندانش حسن و حسین (ع) و دخترش فاطمه (س) و دامادش علی (ع) بودند.
فخر رازی و بعضی دیگر درباره نزول آیه در حق اهل بیت (ع) ذکر کرده اند:[1]
چگونه ممکن است منظور از «اَبناءَنا» ( فرزندان ما) حسن و حسین (ع) باشد؟ در حالی که ابناء جمع است و جمع بر دو نفر گفته نمی شود.
و چگونه ممکن است نسائنا که به معنی جمع دارد تنها بر بانوی فاطمه (س) اطلاق گردد.
پاسخ : اولا اینکه اجماع علمای اسلام احادیث فراوانی که در بسیاری از منابع معروف و معتبر اسلامی اعم از شیعه و سنی زمینه ورود این آیه در مورد اهل بیت (ع) به ما رسیده است و در آنها تصریح شده پیغمبر غیر از علی (ع) و فاطمه و حسن وثانیا- اطلاق، صیغه جمع«بر مفرد» یا «تشبیه» تازگی ندارد، و در قرآن و غیر قرآن از ادبیات عرب و حتی غیر عرب شواهد بسیاری دارد
نکات تربیتی
آخرین برگ برنده و سلاح برنده مومن، دعاست( فقل تعالوا ندع)
فرزند دختری، همچون فرزند پسری، فرزند خود انسان است( ابنائنا)
علی بن ابی طالب علیه السلام، جان رسول الله است( انفسنا)
کسی که منطق و استدلالو معجزه، او را به پذیرش حق تسلیم مکی کند، باید با اوهب هله کرد و (تعالوا نبتهل)
استدلال را باید با استدلال پاسخ داد، ولی مجادله و لجاجت باشد سرکوب شود(لعنته الله علی الکاذبین)
اگر مومنان محکم بایستند، دشمن،با باطل بودنش عقب نشینی می کند، نوع…. نبتهل)(تفسیر نور، محسن قرائتی ج2 ص 78،تفسیر المیزان ، تفسیر نمونه)